Premium content ophalen
  • Vermogensbeheerder Vanguard heeft een ETF gelanceerd waarmee je belegt in wereldwijde aandelen die zijn gescreend op ESG-criteria.
  • Dit fonds biedt een breed gespreide portefeuille van ruim 4.000 aandelen, maar hanteert niet de meest strikte selectie op duurzaamheid.
  • Business Insider geeft aan waar je als belegger op moet letten om te kunnen beoordelen of een duurzame ETF bij je past.

ANALYSE – Steeds meer beleggers kijken bij hun beleggingsbeslissingen niet alleen naar het financiële plaatje, maar ook naar de prestaties van bedrijven op het gebied van milieu, sociale verantwoordelijkheid en goed ondernemingsbestuur: de zogeheten ESG-criteria (Environment Social Governance).

Volgens ETFGI, een onafhankelijk onderzoeksbureau, ging er vorig jaar wereldwijd maar liefst 187 miljard dollar om in beursgenoteerde indexfondsen (ETF’s) die zich committeerden aan ESG-criteria. Dat is meer dan drie keer zoveel als in 2019.

Fondshuizen spelen daar gretig op in. Voorheen had je als belegger weinig keuze, maar het productaanbod stijgt explosief. Afgelopen jaar kreeg van alle nieuwe beleggingsfondsen die in Europa werden gelanceerd maar liefst de helft het label duurzaam, aldus persbureau Reuters.

De rek lijkt er voorlopig nog niet uit. De jongste aanwinst is afkomstig van Vanguard, de op een na grootste aanbieder van ETF’s ter wereld.

Deze Amerikaanse vermogensbeheerder lanceerde onlangs de Vanguard ESG Global All Cap UCITS ETF (ISIN-codes: IE00BNG8L278 en IE00BNG8L385). Zoals de naam al doet vermoeden is dit een indexfonds dat zich focust op wereldwijde ESG-aandelen.

Het fonds heeft een notering op Euronext en de beurzen van Londen, Zwitserland, Italië en Duitsland.


Wat biedt deze ETF?

De Vanguard ESG Global All Cap UCITS ETF is opgebouwd uit de FTSE Global All Cap Choice Index, een index van 7.500 aandelen uit 47 ontwikkelde en opkomende markten. Deze index is door FTSE Russell, een dochterbedrijf van de beurs van Londen, gescreend op bepaalde ESG-criteria.

De index sluit bedrijven uit die zich bezighouden met wapenhandel, niet-hernieuwbare energie (zoals olie, gas en steenkool) en zogenoemde ‘vice products’ zoals tabak, alcohol, de gokindustrie en porno.

Ook ondernemingen die zich niet houden aan de Global Compact Principles van de Verenigde Naties vallen buiten de boot. Dit zijn tien wereldwijd gehanteerde principes op het gebied van mensenrechten, arbeidsvoorwaarden, milieu en anticorruptie.


Waarin belegt het fonds?

Premium content ophalen